Lakástakarék betörlesztése meglévő hitelbe

Nos először is tisztázzuk azt, hogy lakástakarékot csak és kizárólag olyan hitelbe lehet beforgatni, ahol a cél az új vagy használt ingatlan vásárlás, építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés.

Nagyon sokan kérdezik, hogy nekik van szabad felhasználási de ingatlanfedezetű hitelük, s szeretnék ezt kiváltani lakástakarékkal.

Sajnos erre nincs lehetőség!

Azzal már előre lehet tervezni, hogy mikor fog lejárni a lakástakarék szerződés, és ha előtörlesztést tervez a megtakarító, akkor ezt a kiutalási időszakban tudja jelezni a lakástakarék felé. Ugyanakkor a bank felé is jelezni szükséges, ha az ügyfél előtörleszteni szeretne a hitelébe. Ilyenkor szükség van a banki hitelszerződésre illetve a tartozásigazolást is be kell szerezni a banktól, aminek a formai, tartalmi követelményeit viszont a lakástakarék is előírhatja. A konkrét feltételekről célszerű előzetesen egyeztetni a lakástakarék-pénztárral miután a kiutalási értesítő megérkezett.

Az időzítésre érdemes figyelni, hiszen a banktól bekért igazolásnak 30 napos átfutási ideje is lehet. Amennyiben a dokumentumot a lakástakarék befogadta, jellemzően néhány hétbe telik, mire kiutalja a pénzt, ami leghamarabb a kiutalási időszak végén történik.

Felmerül valamilyen költség az előtörlesztés kapcsán?

A lakáshiteleknél elő- és végtörlesztés esetében felszámolható díj maximális mértékét jogszabály korlátozza, jelenleg maximum 2% lehet a visszafizetett összegre vetítve. A bankok ehhez alkalmazkodva jellemzően 1,5-2%-os előtörlesztési díjat számolnak fel.

Ez alapján egy 4 éves, havi 20 ezer forintos lakástakarék szerződés (1,2 millió forint megtakarítás) esetében az előtörlesztés költsége nagyjából 18 ezer forintot jelent. Azonban az előtörlesztés előnyei a költségeknél jóval nagyobbak lehetnek, hiszen például egy 20 éves 3,5%-os THM-mel felvett hitel esetében a kamatokon 680 ezer forintot is meg lehet spórolni.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a tavaly nyár óta elérhető fogyasztóbarát lakáshiteleknél az előtörlesztés a lakástakarékból ingyenesen is megtehető. Tehát egy jelentős tehertől mentesül az, aki ilyen hitel esetében forgatja be a lakástakarékot.

Forrás: HVG, Bankmonitor

 Vélemény, hozzászólás?